Porvoon Lasi - Alumiini

Jokainen meistä käyttää jokapäiväisessä elämässään alumiinia. Hajuton, mauton, luja ja kevyt alumiini on käytössä keittiöidemme alumiinifolioista ja kahvipaketeista lentokoneisiin ja luksusristeilijöihin. Se taipuu siis moneksi ja voidaan tarpeettomaksi tultuaan kierrättää.

Miksi tämä materiaali pitäisi sitten valita ikkunoihin ja oviin? Mitä hyötyä on alumiini-ikkunasta tai alumiinisesta liukuovesta? Mikä tekee tästä materiaalista hyvän vaihtoehdon juuri sinun taloosi?

Porvoon Lasi - Alumiini

PIENI KATSAUS HISTORIAAN

Jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset käyttivät esim. lääkinnässä alunaa. Alunaa, eli alumiinin suolaa, jossa on alumiinia ja kaliumia, on aikoinaan käytetty myös apuna herrojen parranajossa, kun partaveitsellä leukaperiin tuli haavoja. Maaperässä alumiinia on aina ollut ja sitä muodostuu koko ajan lisää. Alumiini on kolmanneksi yleisin alkuaineemme hapen ja piin jälkeen. Alumiinia saadaan maaperässä olevasta bauksiitista, jossa sitä on 25%. Bauksiittia taas löytyy päiväntasaajan molemmin puolin ympäri palloa.

Puhdasta alumiinia opittiin valmistamaan 1800-luvun alkupuolella. Teollisen tuotannon avasi 1880-luvulla kehitetty menetelmä valmistaa alumiinioksidia bauksiittisavesta. 1900-luvun alussa alumiinin tuotantomäärät nousivat ja hinta laski huimasti, olihan se aikanaan ollut kultaakin kalliimpaa. Opittiin, että tällä kevyellä ja kestävällä materiaalilla on muitakin hyviä ominaisuuksia ja sen käyttötavat moninaisia.

Porvoon Lasi - Alumiini

MITÄ ERIKOISTA ALUMIISISSA SITTEN ON?

Vaikka alumiini on vain kolmasosan teräksen painosta, on se silti vahva ja jäykkä materiaali. Alumiinia käytetään monissa kulkuneuvoissa ja suurissakin rakennelmissa, joilta vaaditaan kestävyyden lisäksi keveyttä. Keveytensä, vahvuutensa ja muokattavuutensa vuoksi se sopii mainiosti ikkuna- ja ovituotantoon. Sitä on keveytensä vuoksi helppo käsitellä, joka säästää työstö- ja kokoonpanokustannuksia. Jäykkänä ja keveänä materiaalina alumiinista tehdyt rakenteet ovat otollisia rakennusten julkisivuihin myös väsymislujuutensa ansiosta.

Korroosion kestävyytensä takia alumiini on erinomainen materiaali vesien äärellä. Se muodostaa luonnostaan pintaansa oksidikerroksen, vaikka pinta naarmuuntuisikin ja on tämän vuoksi ehdoton materiaali huoltovapaaseen ikkunaan. Alumiinia voidaan pinnoittaa kaikilla yleisimmillä pinnoitusmenetelmillä, eikä se vaadi korroosionsuojausta. Pintakäsittelyt tehdäänkin useimmiten ulkonäkösyistä.

Alumiini on pitkäikäinen, koska se ei syövy, katkeile tai halkeile lämpötilojen vaihdellessa tai ime vettä itseensä. Se ei materiaalina tarvitse muuta huoltoa kuin puhdistamista.

Alumiini on täysin kierrätettävää ja sen elinkaari on käytännössä loputon. Uusiokäytössä sulatuksen energiatarve on pieni  ja useammankin kerran sulatettuna ja käytettynä sen ratkaisevat ominaisuudet säilyvät lähes samoina.

Porvoon Lasi - Alumiini Porvoon Lasi - Alumiini Porvoon Lasi - Alumiini

Alumiinilla on monta erinomaista ominaisuutta. Vaikka ihminen ei sitä elääkseen tarvitsekaan, meihin kulkeutuu sitä kuitenkin joka päivä vedessä ja ruuassa, jopa pölynä keuhkoihimme. Se ei kuitenkaan varastoidu meihin, vaan kulkee elimistömme läpi ja poistuu saman tien. Alumiini ei siis aiheuta vahinkoa perusterveelle ihmiselle. Käytämme alumiinia kuitenkin aivan muihin aisoihin; tavaroina, niiden osina, maalta merelle ja ilmassa.

 

 

Lähteet

ALKUAINE NRO 13. 2004. https://teknologiateollisuus.fi/sites/default/files/file_attachments/jasenet_ryhmat_alumiinituotteet_allu_13.pdf

Alumiinin Ominaisuudet. 2020. https://www.totalmateria.com/page.aspx?ID=AluminumProperties&LN=FI

Faktaa alumiinista. 2020. https://www.hydro.com/fi-FI/alumiini/faktaa-alumiinista/

Jokapäiväisessä elämässä. 2020. https://www.hydro.com/fi-FI/alumiini/jokapaivaisessa-elamassa/

Kirjoittaja: Tiia
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.