Porvoon Lasi - Liukuovi vai liukutaiteovi

Moni haluaisi kotiinsa avattavan seinän, josta kesäkuumalla voisi käydä suoraan terassille ja näin saada lisätilaan elämiseen. Kumpi olisi se oikea vaihtoehto – liukuovi vai liukutaiteovi? Kumman rakenne antaisi halutun ulkonäön ja toiminnallisuuden?

YKSI TARKOITUS – MONTA VALINTAKRITEERIÄ

Avattavan lasiseinän tarkoitus on nimensä mukaisesti tarpeen vaatiessa avata seinä, jotta tilaa saadaan enemmän tai aukosta pääsee kulkemaan seinän toiselle puolelle. Joskus halutaan seinän avautuvan mahdollisimman paljon ja toisinaan määräävänä tekijänä on tilanpuute. Mallin valintaan vaikuttaa lähes yhtä monta asiaa, kuin meitä ihmisiä on. Yksi haluaa, että lasielementti toimii ennen kaikkea ikkunana ja toinen ovena. Samaan aikaan kolmas valitsee seinän, joka yhdistää kaksi tilaa yhdeksi. Neljännen mielestä toiminnallisuus on kaikkein tärkein asia ja seuraava haluaa avattavan lasiseinän sisätiloihin.

Valinta helpottuu huomattavasti, kun ymmärrämme miten nämä avattavat seinäjärjestelmät toimivat ja mihin ne on tarkoitettu. Seuraavassa lyhyt läpileikkaus kahdesta liukuovimallista, nostoliukuovesta ja liukutaiteovesta.

Porvoon Lasi / Liukuovi vai liukutaiteovi

LIUKUOVI

Liukuovi, tai meidän tapauksessamme lähinnä nostoliukuovi, on avattava lasiseinä, jossa yksi tai kaksi osaa seinästä liukuu kiinteiden osien päälle. Tämä malli mahdollistaa suuret yhtenäiset lasipinnat ja helpon avautuvuuden. Nostoliukuovesta vain osa saadaan auki, jolloin kiinteää ikkunapintaa jää aina johonkin kohtaan. Ovi ei kuitenkaan syö tilaa huoneesta, jolloin sen välittömään läheisyyteen on helpompi sommitella niin huonekaluja kuin -kasvejakin. Nostoliukuovesta voidaan tehdä jopa 3,5m korkea ja ovilehti voi painaa peräti 500kg, joten tarvittaessa nostoliukuovi taipuu moneksi ja tällä mallilla saadaan avaruutta ja valoisuutta. On myös olemassa malli, jossa liukuoven keskipuite on vain 40mm kapea, jolloin laajoille kuvakulmille jää entistä enemmän tilaa.

Porvoon Lasi / Liukuovi vai liukutaiteovi Porvoon Lasi / Liukuovi vai liukutaiteovi

Nostoliukuovesta on olemassa useita eri tyyppejä. Aukeaminen yhdellä ovella on yleisin, mutta nostoliukuoven voi tehdä myös vaikka kulmamallisena. Nostoliukuoven mekanismi toimii siten, että sisäpuolen kahvaa kääntämällä ovi nousee pyörilleen ja liukuu helposti sivulle. Oven saa pysymään paikallaan, kun oven laskee kahvasta alas omalle painolleen. Ovi myös lukittuu samalla tavalla, kun se on kiinniasennossa. Ovi voi olla myös rakennuksen pääovi, sillä lukituksen saa myös molemmin puoleisena. Lisävarusteita löytyy kahvanvaimentimesta hidastimiin.

Porvoon Lasi / Liukuovi vai liukutaiteovi Porvoon Lasi / Liukuovi vai liukutaiteovi

Liukuovi on siis oiva valinta silloin, kun tilaa on vähän ja halutaan maksimoida luonnonvalon määrä tai kun halutaan avaruutta ja laajoja esteettömiä kuvakulmia tilaan kuin tilaan. Tämä malli sopii myös korkeaan tilaan, kun osa siitä halutaan auki.

LIUKUTAITEOVI

Porvoon Lasi / Liukuovi vai liukutaiteovi

Tämä liukuoven tyyppi todellakin liukuu ja taittuu saman aikaisesti, jolloin ovilehdet siirtyvät haitarina päällekkäin toiselle laidalle. Tämä mahdollistaa seinän aukeamisen lähes koko lasiseinän matkalta. Lasiseinä koostuu useammasta pienemmästä ikkunasta, jolloin näkymä ulos rytmittyy ovilehtien puitteiden mukaan. Jokapäiväisen käytön kannalta on hienoa, että liukutaiteoveen on mahdollista joissakin malleissa saada myös oikea saranallinen käyntiovi molemmin puoleisella lukituksella.

Porvoon Lasi / Liukuovi vai liukutaiteovi Porvoon Lasi / Liukuovi vai liukutaiteovi

Liukutaiteovista voidaan myös tehdä yli 2.5m korkeita. Rajoittavana tekijänä on ennemminkin ovilehden paino, kuin sen fyysinen korkeus. Liukutaiteoven aukeamiseen ja ovilehtien säilyttämiseen tarvittava tila on suurempi kuin nostoliukuovessa, joten sen edessä ei voida pitää kalusteita. Tilan mukaan ovilehdet saadaan taittumaan joko sisälle tai ulos.

MOLEMPI PAREMPI

Liukuovesta on moneksi ja siitä, mikä malli on parempi, voidaan olla montaa eri mieltä. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä miten rakennusta halutaan ja aiotaan käyttää, mitkä ovat luonnollisia kulkureittejä ja mihin suuntaan katse luultavimmin kääntyy, kun tilassa oleskellaan. Kummallakin liukuovimallilla on varmasti paikkansa ja puolensa. Kun oma mieltymys, asumistavat, rakennuksen arkkitehtuuri ja liukuoven toiminnallisuus kohtaavat, on oikea tuote valittu, kumpi se sitten onkaan.

Kirjoittaja: Tiia
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.